Logo Ooms Warmtewereld

Wat is de beste houtkachel?

Een houtkachel voegt natuurlijk sfeer en gezelligheid toe aan elke woning. Maar een kachel uitkiezen, dat kan nog best een uitdaging zijn. Hoe kiest u de meest geschikte houtkachel? En wat is nu eigenlijk de beste houtkachel? Daar gaan wij proberen antwoord op te geven, door 4 tips te geven waar u rekening mee kunt houden tijdens het uitkiezen van de meest ideale houtkachel voor uw eigen woning.

1. Breng de (ruimtelijke) situatie goed in kaart

Dit is wellicht een lichte vorm van een open deur intrappen, maar desondanks niet minder waar. De eerste tip die wij kunnen geven is om de situatie goed in kaart te brengen qua ruimtelijke indeling. Elke woning is anders, maar een goede voorbereiding kan er voor zorgen dat er tijdens het uitkiezen van een haard (of zelfs de installatie hiervan) geen verrassingen naar boven komen. Denk hierbij aan de indeling van de kamer, maar ook de mogelijkheid tot het aansluiten of verbouwen/verleggen van een rookkanaal. Heeft uw woning deze mogelijkheid niet? Dan is wellicht een gashaard of elektrische haard een betere optie.

2. Hoeveel vermogen moet de kachel leveren?

Een belangrijke onderdeel van de nieuwe houtkachel is het vermogen welke deze moet kunnen leveren. Het vermogen van een kachel wordt gemeten in kWu, of kilowattuur voluit geschreven. Normaal gesproken levert een houtkachel ergens tussen de 1 en 12 kWu aan vermogen. Maar wat is het juiste vermogen? Het gebeurt vaak dat mensen een te grote kachel aanschaffen omdat zij bang zijn dat een kachel niet voldoende vermogen kan leveren. Hierdoor wordt de kachel nooit optimaal gestookt, wat allerlei problemen met zich meebrengt. Denk hierbij aan:

  • Een slechte verbranding met veel rookontwikkeling
  • Meer aanslag in het rookkanaal
  • Zwarte ruiten
  • Een hogere concentratie schadelijke uitstoot

Breng dus niet alleen de ruimte in kaart, maar bedenk ook hoeveel vermogen er nodig is en stem daar het type kachel op af.

3. Welk type kachel?

Houtkachels zijn er in alle soorten en maten. De beste houtkachel voor u is afhankelijk van de stijl van uw woning, maar ook van uw persoonlijke wensen en verwachtingen. In hoofdlijnen zijn er kachels met een klassieke of juist meer moderne uitstraling. Voor een meer neutrale smaak zijn er ook kachels met een tijdloze uitstraling.

4. Wat is het budget?

Erg belangrijk voor de keuze van een kachel is het beschikbare budget. Dit heeft ook te maken met de vraag wat het doel van de kachel is. Is de kachel bedoeld om fanatiek mee te stoken en zo op de energierekening te besparen? Dan is er waarschijnlijk meer budget beschikbaar dan wanneer er slechts ‘af en toe’ gestookt gaat worden. Dat gezegd hebbende is het zo dat er veel verschillende houtkachels beschikbaar zijn, waarbij altijd een goede houtkachel voor uw persoonlijke budget beschikbaar is.

Het beste type houtkachel voor mij

Zo ziet u maar dat er geen eenduidig antwoord te geven is op de vraag wat de beste kachel is. Het is van veel verschillende factoren afhankelijk, maar nog het meeste van uw persoonlijke wensen en verwachtingen. In ons huidige aanbod houtkachels kunt u verschillende modellen vinden. U kunt deze bekijken op onze website, zo kunt u zich alvast oriƫnteren naar de beste kachel voor uw smaak. Bovendien kunt u ook langskomen in onze showroom in Zonnemaire (Zeeland). Hier vindt u kachels van internationale topmerken. Wij staan u daar graag te woord met een persoonlijk advies!

Bekijk alle houtkachels

Contact