Logo Ooms Warmtewereld

Rookgasafvoer gashaard

Wanneer u een gashaard koopt is het belangrijk om rekening te houden met de voorschriften die gelden voor een rookgasafvoer van een gashaard. Het rookkanaal moet voldoen aan bepaalde voorschriften om de brandveiligheid te waarborgen. Waar een rookkanaal precies aan moet voldoen leest u hier.

Afhankelijk van uw type gashaard mag het rookkanaal maximaal 12 á 14 meter zijn. Houdt hierbij rekening dat een bocht van 45 graden voor 1 meter telt en voor een bocht van 90 graden wordt 2 meter gerekend. De installatievoorschriften van een rookkanaal verschillen per fabrikant. Komt u er niet uit? Neem dan contact op met één van onze installateurs.

Het rookkanaal van een gaskachel wordt ook wel het concentrisch rookkanaal genoemd. Een gesloten gashaard moet altijd een rookkanaal hebben, dit zorgt voor de aan- en afvoer van lucht. De buis welke verse lucht naar binnen zuigt is 50 millimeter breed en de buis van 100 millimeter trekt de rookgassen naar buiten. De rookgasafvoer van een gashaard, welke beide buizen scheidt, zorgt voor een optimale verbranding en een goed geïsoleerd huis.

Logischerwijs is het concentrisch rookkanaal brandwerend. Het rookkanaal wordt ‘omkokerd’ met brandvertragende materialen zoals calcium silicaat, promatect of fermacell platen. Zorg er te allen tijde voor dat het rookkanaal minimaal 15 cm is verwijderd van brandbare materialen. Houd daarnaast ook rekening met eisen rondom de afstand tot ramen en de hoogte van het rookkanaal uit het dak of de gevel, dit kan per gemeente verschillen.

Bij de aanleg van een concentrisch rookkanaal moet u met veel factoren rekening houden. Onze installateurs nemen dit werk graag van u uit handen, en zij voorzien u graag van advies. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan vrijblijvend contact op met ons op door te bellen naar: 0111 463496, te mailen naar; info@oomswarmtewereld.nl of een afspraak op de website te maken.

Maak een afspraak