Logo Ooms Warmtewereld

Een gashaard met een gesloten systeem, of toch open?

Regelmatig wordt er gevraagd naar de verschillen tussen een gashaard met een gesloten systeem, of haarden met een open systeem. Vandaar dat we graag de verschillen, maar ook de overeenkomsten, voor u op een rijtje zetten. En natuurlijk proberen wij u te helpen met het vinden van een antwoord op de vraag: ‘kan ik beter kiezen voor een gashaard met een gesloten, of toch een open systeem?’.

Een gashaard met een open systeem

Een gashaard met een open systeem gebruikt de zuurstof om de kachel te laten branden uit de directe omgeving van de ruimte waar de haard in is geplaatst. De kachel of haard is afhankelijk van de trek voor voldoende zuurstof, vandaar dat de hoogte van het afvoerkanaal hoger dan gemiddeld moet zijn. Je ziet dan ook bijna nooit gashaarden met een open systeem waarbij de afvoer via de gevel van een woning gaat, vaak gaat deze via het dak of de nok van een woning.

Een gashaard met een gesloten systeem

Een gashaard met een gesloten systeem maakt gebruik van een concentrisch rook- of afvoerkanaal. Een concentrisch kanaal bestaat uit twee verschillende kanalen, eigenlijk een kleiner kanaal in een wat groter kanaal. Hierbij wordt het binnenste kanaal gebruikt voor het afvoeren van de verbrande gassen, terwijl het buitenste kanaal wordt gebruikt om de zuurstof aan te trekken. In plaats van trek in een ruimte zorgt dit systeem dus via de lucht tussen de twee kanalen voor voldoende aanlevering van zuurstof om te kunnen branden.

Omdat dit systeem niet afhankelijk is van de zuurstof in een specifieke ruimte, betekent dit dat er ook wat meer mogelijkheden zijn qua aanleg van het afvoerkanaal. Hierbij geldt overigens wel een soort ‘vuistregel’. Bij een gesloten systeem mag het afvoerkanaal:

  • Een maximum lengte van 12 meter hebben, waarbij;
  • Een hoek van 45 graden gelijk is aan 1 meter en;
  • Een hoek van 90 graden gelijk is aan 2 meter.

Kortom, het gebruik van een gashaard met een gesloten systeem zorgt voor meer mogelijkheden en eigenlijk meer flexibiliteit op het gebied van het afvoerkanaal. Zo kan dit systeem ook aangelegd worden vanuit de gevel van een woning, of bijvoorbeeld bij een plat (en laag) dak. Daarnaast is dit systeem ook veiliger, het is namelijk niet afhankelijk van de tocht vanuit de ruimte waar de haard zich in bevind.

Bekijk alle gashaarden

Kiezen voor een gesloten of open systeem

Bij het uitkiezen van een nieuwe gashaard is het eigenlijk vrij simpel, er wordt namelijk steeds minder gebruik gemaakt van kachels en haarden met een open systeem. Ook in ons aanbod kunt u overwegend gesloten systemen vinden, zo niet uitsluitend. Wilt u meer informatie over de verschillende systemen, of aanvullende informatie over een specifieke gashaard? Neem dan vrijblijvend contact met ons op, of kom eens langs in onze showroom gevestigd in Interieur Pauwe te Zonnemaire. U bent verzekerd van een ervaring vol met inspiratie en mogelijkheden!

Contact